Best gelezen

Woningmakelaars en andere vastgoedprofessionals blijven via Vastgoedactueel.nl op de hoogte van het belangrijkste nieuws. De redactie van Vastgoed maakt iedere dag een uitgekiende selectie van al het nieuws over de woningmarkt. Nog mooier; via onze wekelijkse nieuwsbrief ontvangt u het laatste nieuws in de mail. Bekijk de best gelezen berichten van de afgelopen weken.

Steeds meer huizenkopers laten de ontbindende voorwaarden achterwege

Steeds meer huizenkopers laten de ontbindende voorwaarden weg in hun bod op een woning. Dat blijkt uit onderzoek van Independer. De partijen spreken van een zorgwekkende trend die voortkomt uit een zeer krappe woningmarkt. Independer keek naar een paar honderd hypotheekaanvragen in de afgelopen maanden. Daaruit bleek dat 30 tot 35 procent van de woningzoekenden geen ontbindende voorwaarden heeft afgesproken. Dan gaat het om het voorbehoud van financiering of het voorbehoud van een bouwkundige keuring. Rabobank en ABN Amro bevestigen deze ontwikkeling, maar onderbouwen dat niet met cijfers.

‘Overbieden wordt standaard’; bij 62 procent wordt meer dan de vraagprijs geboden

Overbieden lijkt steeds meer de norm te worden voor woningzoekers. In de eerste maanden van dit jaar werd op 62% van de te koop staande woningen boven de vraagprijs geboden, meldt Makelaarsland. Het overbieden is nog een stuk meer in zwang dan vorig jaar, toen op de helft van de huizen die via Makelaarsland zijn verkocht, werd overboden. Hoe gretig de kandidaten tegen elkaar opbieden, hangt van de prijscategorie af. Voor een woning tussen de € 200.000 en € 300.000 is 75% van de biedingen boven de vraagprijs. Zelfs bij huizen boven het miljoen wordt nog altijd in 13% van de gevallen overboden.

Lelystad terug op één in Gemeenteranking 2020

De gemeente Lelystad is op de eerste plaats geëindigd in de Vastgoed Gemeenteranking 2020, net als in 2018. Almere, de nummer 1 van vorig jaar, zakt naar de vierde plaats. Zeewolde maakt een geweldige sprong naar de tweede plek. Op plaats 3 volgt Vlaardingen met vergelijkbare scores. Opvallende nieuwkomer in de top-10 is Borger-Odoorn in Drenthe. De Gemeenteranking wordt elk jaar samengesteld door Woningmarktcijfers.nl. Een aantal harde criteria zoals de prijsontwikkeling, de ontwikkeling van het aantal transacties en het verloop van de verkooptijden, wegen mee in de ranking.

Jaarcijfers CBS en Kadaster bevestigen: 2020 breekt records

De woningmarkt blijft records breken, blijkt uit de december- en de jaarcijfers 2020 van het CBS en het Kadaster. De prijzen van bestaande koopwoningen waren vorig jaar gemiddeld 7,8 procent hoger dan het jaar ervoor. In december waren woningen zelfs 8,3 procent duurder. De cijfers zijn in overeenstemming met eerdere berichten over het recordjaar 2020. Niet alleen de prijzen van bestaande koopwoningen gingen omhoog, ook het aantal transacties steeg. Het Kadaster registreerde in december 26.208 woningtransacties. Dat is ruim 16% meer dan een jaar eerder. Bekijk de cijfers per provincie, stad en per woningtype.

Deze makelaars zijn verkozen tot beste makelaar van Nederland 2020

De award voor de beste makelaar van Nederland 2020 is uitgereikt aan drie makelaars in plaats van aan één. De verkiezing ‘Wie is de Beste Makelaar 2020?’ (WIDBM) werd dit jaar voor de achtste keer georganiseerd door www.wieisdebestemakelaar.nl. Makelaars uit heel Nederland zijn het hele jaar door hun klanten beoordeeld aan de hand van reviews. Met drie keer een overtuigende 10 als algemeen beoordelingscijfer kon de organisatie niet anders dan drie makelaars als winnaar te benoemen: Puntman Makelaars uit Arnhem, Makelaar Bert uit Amsterdam en De Makelaers, ook uit Amsterdam.

ING houdt rekening met prijsdaling in tweede helft 2021

ING verwacht een lichte daling van de huizenprijzen in de tweede helft van dit jaar. De voorspelling is wel met veel onzekerheden omgeven. Het economisch bureau van ING heeft een aantal scenario’s geschetst voor de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar. In het basisscenario vlakt de stijging van de woningprijzen in de eerste helft van 2021 af. Hierna volgt een milde daling van de huizenprijzen die tot begin 2022 voortduurt. Maar de bank waarschuwt dat er ook scenario’s zijn waarin de prijzen blijven stijgen.

Makelaar begint woonvacature.nl: ‘Het omgekeerde funda’

Solliciteren op een huis kan sinds kort via woonvacature.nl. Het is bedacht door de Hoogeveense makelaar Ronald Otten van Otten Makelaardij en Goed Nieuws Makelaars. Woonvacature.nl is een woningwebsite zonder woningen, maar met zoekprofielen. Ronald Otten: “Je kunt woonvacature zien als een omgekeerde funda. Bij woonvacature.nl plaats je een open sollicitatie op een huis. Dat huis hoeft dus niet al te koop te staan. Want de markt van te koop staande woningen kennen we al. Wij gaan pro-actief op zoek naar het huis dat nog niet te koop staat, zonder het bekende aanbod over te slaan.” Bij woonvacature.nl zijn inmiddels zo’n tien makelaars aangesloten.

Woningzoekende bereid tot grotere risico’s

Woningzoekenden zijn bereid meer financiële risico’s te nemen bij de aankoop van een huis. Zo durft bijna de helft van de kopers (47%) het aan om een maximale lening af te sluiten voor een woningaankoop. Dat blijkt uit de Funda Index over januari. Andere risico’s die woningzoekenden durven te nemen zijn kopen zonder voorbehoud van financiering (34% zegt daartoe bereid te zijn) en het ruim overbieden op een woning (33%). Kopen zonder bouwkundige keuring durft 23% aan. Kopen zonder kijken gaat de meeste mensen toch te ver: slechts 6% is bereid om dit te doen.

Deel dit artikel: