DE STELLING


Een woning met een bieden-vanaf-prijs levert meer op

Steeds meer woningen worden met gebruik van het bieden-vanaf-principe op de markt gezet. De gedachte erachter: een lagere startprijs voor een minder aantrekkelijke woning trekt meer geïnteresseerden en levert uiteindelijk een hogere transactieprijs op. Uitgebreid onderzoek van een student van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Dynamis/Ooms op de Rotterdamse woningmarkt, toont echter dat deze strategie geen positieve invloed heeft op de uiteindelijke transactieprijs. De woningschaarste wel. Of ligt dat anders in de rest van Nederland?

Tekst: Judith Bakkers

Rogier Kroese Ooms Makelaars Rotterdam


‘Bieden-vanaf-prijs resulteert niet in een hogere opbrengstwaarde’

“Het hanteren van een bieden-vanaf-prijs is een strategie om een push te geven aan de markt en meerdere biedingen te krijgen. De strategie kan effectief zijn voor het verkopen van minder courante woningen, bijvoorbeeld woningen met gebreken of woningen waar nog veel in geïnvesteerd dient te worden. Maar ik geloof niet dat dit uiteindelijk resulteert in een hogere opbrengstwaarde ten opzichte van een vraagprijs net boven marktwaardeniveau. Ik adviseer als Ooms Makelaar cliënten met de markt mee te gaan voor de maximale opbrengstwaarde en net boven marktwaardeniveau in te zetten, vanzelfsprekend rekening houdend met de locatie en de mate van afwerking. Wel zie ik dat de markt op dit moment zo dynamisch is dat een prijs net boven marktwaardeniveau binnen een paar weken alweer achterhaald kan zijn. Het kan dus gebeuren dat een vraagprijs net boven de marktwaarde uiteindelijk, in overleg met de opdrachtgever, een bieden-vanaf-prijs wordt. De grote schaarste in het woningaanbod en de opwaartse ontwikkeling van ‘mijn’ Rotterdam samen, dát is de stuwende kracht achter de steeds maar hogere transactieprijzen en niet zozeer de verkoopstrategie.”

Meer over Rogier Kroese op LinkedIn

Mireille van de Wilt De Wekker Wonen Alphen aan den Rijn


‘Bieden-vanaf levert meer op’

“Bieden-vanaf wordt ingegeven door de verkopersmarkt en schaarste. Als verkoopmakelaar in dienst van je klant, dien je het hoogst haalbare uit de woning te halen. Bij elke woning hoort een andere prijsstrategie. De bieden-vanaf-strategie zetten we vooral in bij appartementen voor jongeren en starters- en gezinswoningen tot circa 500.000 euro. Verkopers vragen daar vaak zelf om. Uiteindelijk blijft het wel een kwestie van gunning van de verkopers wie de woning krijgt. Kopers zijn in onze regio wel aan deze prijsstrategie gewend. Het is voor hen vaak lastig te bepalen wat de juiste biedprijs is, omdat ze daarmee direct een eindbod neerleggen.  Door schaarste én hebberigheid worden prijzen behoorlijk opgedreven. Met name mensen uit omliggende steden als Leiden, die in de regio Alphen meer huis voor hun geld krijgen, hebben overbieden al in hun achterhoofd. Daardoor is het nóg lastiger voor inwoners uit onze regio om een woning te kopen. Door deze ontwikkeling zien we een stijging in aankoopopdrachten. Kopers zoeken vaker hulp bij een specialist, omdat ze zelf teleurgesteld zijn. Maar deze ontwikkeling blijft lastig voor starters die afhankelijk zijn van 100 procent financiering.”   

Meer over Mireille van de Wilt

Rixt Westra Woonaccent Almere


‘Woningkrapte en styling verhogen prijzen’

“In Almere is het heel gangbaar om voor courante huizen de bieden-vanaf-prijsstrategie te hanteren. Zo krijgt iedereen de kans om mee te bieden en wordt het geen onderhandelingsspelletje. Wij stellen wel een limiet aan het aantal kijkers. Alleen zij mogen bieden. We laten maximaal circa dertig kijkers toe op basis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Omdat voor veel kopers dit systeem ondoorzichtig is, zien we dat er op dit moment veel meer hulp van aankoopmakelaars wordt ingeroepen. Zij scheiden het kaft van het koren door klanten te checken. Ze beoordelen hun financiële situatie en hun voorwaarden om meer kans te maken. En kijken of ze kunnen overbieden als het moet. Dat zorgt voor een zekere koop. Ik zie echter niet direct dat door het bieden-vanaf-systeem de transactieprijzen heel erg worden verhoogd. Dat komt wel door de krapte en ook door een mooie presentatie van een woning. Tijdschriftwaardige woningen scoren hoger, maar ook woningen met een tuin en twee werkplekken. Ook voor expats, waarmee we in Almere veel te maken hebben.”

Meer over Rixt Westra op LinkedIn

Hans Hasselbach Het Woonhart Makelaardij Nijmegen e.o.


‘Gefortuneerde jongeren zoeken in middensegment’

“Bieden-vanaf is overbodig en heeft geen enkele toegevoegde waarde. Als je een woning met een realistisch vraagprijs in de markt aanbiedt, wordt er steevast overboden. Zeker in de regio Arnhem-Nijmegen in de buurt van scholen, ziekenhuizen en universiteiten. De vraag is enorm en het aanbod is schaars. Zo zien we momenteel veel kopers uit de Randstad naar de Betuwe verhuizen. Terug naar de roots of omdat ze de drukte ontvluchten en de riante overwaarde inzetten om landelijk te kunnen gaan wonen in een vrijstaande woning op een ruim perceel.   Ook in de steden is het meer regel dan uitzondering dat vermogende ouders voor hun studerende kinderen voor bizarre prijzen appartementen opkopen, of als bewoners weer kamers verhuren aan medestudenten. Voor de lokale starters en doorstromers is het diep triest. Ze kunnen niet meebieden in deze gekte en daardoor is het onmogelijk om zonder eigen geld een financiering te verkrijgen. Noodgedwongen wijken zij uit naar de buitenwijken en dorpen rondom de steden.  Een bieden-vanaf-prijs inzetten is hier daarom volstrekt zinloos.” Meer over Hans Hasselbach op LinkedIn

Bieden-vanaf-prijs leidt niet tot hogere opbrengst woning

40%

Eens

60%

Oneens


De nieuwe stelling:

‘Toewijzing nieuwbouw moet transparanter’

Deel dit artikel: