Koopstarters

Onervaren starter beschermen bij aankoop

Zonder een aankoopmakelaar je eerste woning kopen; in de krappe oververhitte woningmarkt lijkt dat niet erg verstandig. Toch zijn er starters die het erop wagen en vertrouwen op funda en de begeleiding van ouders. Welke toegevoegde waarde biedt de aankoopmakelaar? Makelaars en startersbegeleiders Attis van der Horst en Monique Timmermans leggen het uit.

Tekst: Marcel van Rijnbach

Het kopen van een starterswoning is een enorme opgave dankzij de strengere hypotheeknormen, onzekerheid over een vaste baan, hogere woonlasten, hogere huizenprijzen, de financiering van een grote studieschuld en een zeer, zeer krap woningaanbod. En toch is de behoefte onder twintigers om een eigen huis te kopen onverminderd groot. Mede daardoor rijzen de prijzen van woningen in dit marktsegment de pan uit. In bijna alle regio’s wordt de vraagprijs overboden. Huizenzoekers moeten heel snel een beslissing nemen, zonder dat ze tijd krijgen om (rand)zaken goed te overwegen. De kans op een miskoop neemt daardoor toe, zeker als iemand onervaren is in de huidige ‘woningjungle’.

‘Het gaat er nu vooral om de juiste bieding onder de juiste voorwaarden te doen’

Attis van der Horst

Meer aanvragen startersbegeleiding Aankoopmakelaardij Attis van der Horst uit Nijmegen richt zich onder meer op het begeleiden van starters bij de aankoop van een huis. De ervaren aankoopmakelaar ontving vorig jaar veel meer aanvragen uit dit segment dan voorgaande jaren. “Het blijkt dat er een enorme behoefte is aan bemiddeling en begeleiding door een aankoopmakelaar”, zegt Van der Horst. “Dat is in mijn beleving eigenlijk nooit anders geweest, maar tegenwoordig leeft dat gevoel bij starters nog sterker. Waarom? Omdat ze nu veel sneller moeten beslissen over één van de belangrijkste aankopen van hun leven. In dat proces zijn de meeste starters zeer onervaren en willen ze graag hulp van een expert die hen wegwijs maakt en actief helpt.”

Koude kermis Ook Monique Timmermans van Nieuwe Stijl Makelaardij Timmermans uit het Noord-Hollandse Andijk merkt dat starters - zowel een- als tweeverdieners - steeds beter de meerwaarde van een aankoopmakelaar begrijpen. “Zonder makelaar komen starters steeds vaker van een koude kermis thuis. Als je enkele keren op een huis hebt geboden onder in jouw ogen goede condities en je vist steeds achter het net, dan schakel je toch een keer een aankoopmakelaar in met wie je meer kans maakt op het vinden van een geschikte woning.”

Service op maat

Startersbegeleiding begint volgens Timmermans vaak met een woonwensinventarisatie en kan worden uitgebreid met juridisch/financieel advies, hulp bij het zoeken naar een woning, bezichtigingen, bouwkundig onderzoek, onderhandelingen voeren met de verkoopmakelaar, opstellen van de koopakte, et cetera. Het servicepakket is niet in beton gegoten; de klant kan ook deeldiensten afnemen. Wat dat betreft zijn allerlei varianten denkbaar. Door deeldiensten af te nemen en deels zelf activiteiten te ontplooien, bespaart de starter kosten in de aankoopbemiddeling.

‘Zonder makelaar komen starters steeds vaker van een koude kermis thuis’

Starterscoach Attis van der Horst ontwikkelde enkele jaren geleden de Starterscoach, een arrangement voor aankoopbegeleiding. De Starterscoach is niet één persoon, maar een pakket waarin drie belangrijke tussenstations in het aankooptraject zijn opgenomen: de makelaar, de financieel adviseur en de notaris. Een kant-en-klare dienstverlening voor een vaste prijs. “Tijdens de kredietcrisis, ruim een decennium geleden, was de Starterscoach zeer succesvol. Maar door de coronacrisis en de oververhitte woningmarkt liggen de kaarten anders. Als Starterscoach assisteerde ik starters bij het verwoorden van hun woonwensen, zodat er een soort woonprofiel ontstond. Tegenwoordig heeft een dergelijk profiel veel minder nut, omdat er veel minder te kiezen valt. Je kunt de meest fantastische woonwensen hebben in Nijmegen, maar daar schiet je nu niet zoveel mee op. Het gaat er nu vooral om de juiste bieding onder de juiste voorwaarden te doen.”

Liever geen compleet servicepakket

Bovendien, zo ervaart Van der Horst, vinden starters het lastig om een dergelijk compleet servicepakket af te nemen. “Je hoort het starters zeggen: we moeten al zoveel onkosten maken, waarom zouden we dan geld besteden aan een aankoopmakelaar? Daarom komen we in een gezamenlijk gesprek meestal tot een verdeling van taken die zij en ik zelf kunnen doen. Aan de hand daarvan wordt een tarief afgesproken.”

Monique Timmermans

Startersregelingen

Timmermans heeft geen speciaal starterspakket, maar hanteert wel een speciaal instaptarief om starters te begeleiden. De Westfriese makelaar maakt starters wegwijs in het woud van startersregelingen of de zogenaamde koopconstructies zoals Koopgarant, Kopen naar wens, Koop Goedkoop of Slimmer Kopen. “Meestal zijn starters onbekend met dit soort subsidies en koopconstructies. Een dergelijke constructie kan net wel dat financiële steuntje in de rug zijn om een woning te kunnen kopen, maar je moet wel van de voorwaarden op de hoogte zijn.” Een andere toegevoegde waarde van Timmermans is dat ze starters inlicht hoe ze kunnen besparen op hun hypotheekkosten, bijvoorbeeld door de hypotheek online te regelen. kunnen starters bij haar deels of complete aankoopbemiddeling afnemen. “Gelukkig heb ik elke starter nog aan een woning kunnen helpen, ook al duurt het in sommige gevallen erg lang, tot wel twee jaar in één geval.” Momenteel rolt Timmermans op haar nieuwe website een online matchplatform uit om starters en woningverkopers nog sneller aan elkaar te koppelen. “Ik ben zowel aankoop- als verkoopmakelaar, dus ik heb aan beide kanten een groot netwerk. Als het eerste ‘schaap’ over de dam is, volgen er ongetwijfeld meer.”

Deel dit artikel: