IN BEELD


Hofje voor werkende jongeren

Tekst: Elsie Schoorel

Beeld: Ramon Philippo

Als ze net een baan en inkomen hebben, zijn ze financieel vaak nog niet in staat om iets te kopen. Men wil liever huren.

Aan de Schalkwijkerstraat in Haarlem heeft Hoorne Vastgoed het project New Harlem gerealiseerd, een eigentijds hofjesconcept. Het telt 60 huurappartementen in het middensegment en is gericht op jongeren die aan hun eerste baan en/of woning beginnen. Het delen van onder meer wasmachines, drogers, werkplekken, fietsenberging en vier elektrische auto’s is typerend voor New Harlem.

De naam New Harlem verwijst naar het pakhuisachtige, bijna industriële uiterlijk van woonblokken in New York. De appartementen zijn in twee tegenover elkaar staande gebouwen gesitueerd (in drie woonlagen) en hebben een oppervlakte van maximaal 60 vierkante meter. Aan de Spaarne-zijde is een gezamenlijk ruimte met werkplekken gemaakt. Ook het deels groene binnenterrein kan collectief worden gebruikt. De huur bedraagt circa 750 tot 950 euro per maand.

Delen en duurzaam Hoorne Vastgoed mikt hiermee op jonge mensen die hun woonlasten beperkt willen houden en hechten aan flexibiliteit. “Als ze net een baan en inkomen hebben, zijn ze financieel vaak nog niet in staat om iets te kopen. Men wil liever huren. Bezit is voor deze groep minder belangrijk. Dat geldt voor woningen, maar ook voor auto’s. Door New Harlem op basis van het deelprincipe en duurzaamheid te realiseren, zijn de huren betaalbaar”, zegt Jan Joost Bloemendal van Hoorne Vastgoed. Het project is dankzij het gebruik van zonnepanelen en gedeelde warmtepompen gasloos. Dankzij het gebruik van warmtelussen in de bodem wordt de energieopwekking van New Harlem duurzaam en hoeft geen aardgas te worden gebruikt.

Flexibele indeling De indeling van de woningen kan met gebruikmaking van de modernste technieken door de jaren heen worden aangepast. Dat betekent bijvoorbeeld dat iemand die als single in New Harlem gaat wonen het appartement later bij een relatie en wellicht een kind kan aanpassen of vergroten.  De belangstelling voor New Harlem was enorm: er meldden zich circa 600 geïnteresseerden. Het project is ontworpen door BOP architecten uit Haarlem. Als verkoopmakelaars waren Overspaern Makelaardij en De Wooninspirator betrokken. Hoorne Vastgoed houdt het project in eigendom en zorgt voor het beheer.

Deel dit artikel: