Shirley Kneepkens over oplossingen voor de aanbodkrapte:

‘Courtage verlagen is een oplossing voor de korte termijn’

CV Shirley Kneepkens Sinds mei 2020 voorzitter Vastgoedpro Sinds 2008 eigenaar Shirley Kneepkens Makelaardij in Berkel-Enschot 2003 - 2008 makelaar diverse kantoren 1989 - 2003 Sales en Marketing Merck Sharp en Dohme 1987 -1989 Sales Allergan 1986 - 1987 Kamer van Koophandel Heerlen Opleiding HEAO – economisch-juridisch

Als ervaren makelaar in Berkel-Enschot (N.-Br.) en voorzitter van Vastgoedpro kijkt Shirley Kneepkens met groeiende verbazing naar de huidige situatie op de woningmarkt, waarin overbieden bijna normaal is geworden. Ze maakt zich zorgen over de snel toenemende aanbodkrapte. “Eerst probeert iedereen alles overeind te houden. Maar dan... ”

Tekst: Elsie Schoorel

Beeld: Raymond Rutting

Hoe beleeft u de huidige woningmarkt?Er is geen houden aan op dit moment. Als je een woning aanmeldt, duikt iedereen er bovenop en overtroeft elkaar met biedingen. Het bedrag dat starters niet meer hoeven betalen aan overdrachtsbelasting, zie ik naar de verkoper toegaan. De instapklare woningen zijn het meest gewild, daarvoor heb ik algauw dertig aanvragen. Ik heb met Berkel-Enschot een dorps werkgebied, maar we hebben de laatste maanden steeds meer woningen verkocht aan mensen uit de stad; mensen die thuis werken of die klaar zijn met werken en het te druk vinden in de stad. Door corona beseffen velen het belang van een fijn huis meer dan eerst. Je zult maar met drie kinderen die niet naar school kunnen op een appartement driehoog zitten...”

Hoe behoed je kopers voor te veel betalen? “Wij proberen woningen tegen een reële prijs in de markt te zetten. En we hebben de restrictie dat als je een woning bij ons koopt, het voorbehoud van financiering niet hoger mag zijn dan de vraagprijs. Dus als ze meer bieden, weten ze dat ze eigenlijk te veel betalen. Maar overbieden lijkt normaal te worden. Soms vragen ze letterlijk: hoeveel moet ik overbieden?

Er zijn ook kantoren die bewust lager inzetten voor wat betreft de vraagprijs; dan moet je zeker overbieden. Als aankoopmakelaar moet je mee in de hoogte van de biedingen, anders kopen je cliënten momenteel geen woning.

Bovendien lijkt het erop dat mensen de woonlasten nog goed kunnen dragen. De invloed van corona op de portemonnee merk ik nog niet zo en dat hoor ik ook van andere makelaars. De meeste mensen die ik tegenkom zijn niet bang om hun baan te verliezen. Natuurlijk is het anders als je in de horeca of evenementenbranche zit, maar verder lijkt het mee te vallen.”

Wat is het grootste probleem? “De enorme krapte, die echt rap toeneemt. Het aanbod neemt de laatste maanden substantieel af. In de crisistijd had ik 130 woningen op funda staan, nu zijn het er hooguit tien. En dan zijn er daar al zeven van verkocht.

Door de snelheid van verkoop ben je als makelaar kort met een woning bezig. Zelf heb ik met een paar medewerkers een flexibel kantoor. De grotere kantoren hebben echter een behoorlijke overhead en hebben algauw personeel over. Ik denk dat er de komende één à twee jaar veel gaat gebeuren. Eerst probeert iedereen alles overeind te houden. Maar dan... de huizenprijzen gaan wel een keer dalen of in elk geval stabiliseren. Áls de economie een klap krijgt, gaan die huizenprijzen echt wel mee. Je denkt nu dat dit niet gebeurt, maar dat dachten we in 2007 ook. De bomen leken tot in de hemel te groeien, maar in 2008 hield dat ineens op.”

‘Ik denk dat de grotere kantoren zullen afslanken en dat er meer eenpitters komen, die wat flexibeler zijn’

Gaat bouwen soelaas bieden? “Meer woningen bouwen is natuurlijk dé oplossing die iedereen al roept. Het is nu een speerpunt van veel partijen, dus ik denk wel dat er een versnelling komt. Maar voordat huizen gebouwd zijn, ben je nu eenmaal een paar jaar verder. Zo snel gaat dat gewoon niet, en dat ligt niet alleen aan procedures. Prefab kan een oplossing zijn voor bepaalde groepen, die woningen staan er razendsnel. Ik hoop wel dat de kwaliteit goed blijft, dat we daar niet op inboeten.

In mijn dorp Berkel-Enschot wordt nu veel gebouwd, maar ook van die woningen zie je de prijzen oplopen. Daardoor is het voor starters vrijwel onmogelijk om een huis te kopen, tenzij je bemiddelde ouders hebt.

Seniorenwoningen worden bij ons redelijk veel gebouwd. Maar je merkt dat ouderen, als het erop aankomt, niet te veel willen inleveren op leefruimte. Mijn vader woont nog steeds in het eerste huis dat hij samen met mijn moeder kocht. Hij wil daar blijven tot het echt niet meer kan. Zo zijn er velen. Het punt is ook dat die seniorenwoningen vaak duur zijn; hier in het dorp vaak wel € 400.000 tot € 500.000. Dat moet je ook maar kúnnen betalen.”

Wat zijn andere oplossingen naast bouwen? “Ik ben gecharmeerd van het Duitse systeem. Als kinderen geboren worden, beginnen ze al te sparen voor een eigen huis. Een beetje vergelijkbaar met de Zilvervloot vroeger. Zoiets zou je misschien kunnen stimuleren, als oplossing voor de langere termijn. En wat ook zo is in Duitsland: tot 80 procent hypotheek heb je een veel lagere rente dan bij 100 procent.

Verder vind ik dat mensen die al jaren netjes een huur betalen van bijvoorbeeld 700 euro voor dat bedrag een hypotheek moeten kunnen krijgen. Huurders zou je moeten helpen om die stap naar een koophuis te zetten.”

Hoe kan de makelaar inspelen op de huidige situatie en de toekomst? “Iedereen heeft de neiging om met de courtage omlaag te gaan. Bij menig kantoor is daar al zo’n 30 procent vanaf, vergeleken met een paar jaar terug. Maar dat is een kortetermijnoplossing. Net als elke ondernemer weet je dat er altijd mindere tijden kunnen komen. En voor sommigen zijn die al aangebroken doordat er zo weinig aanbod is. Afgelopen jaar hebben we reserves kunnen opbouwen. Ik heb mijn kantoor nu dertien jaar en 2020 was echt het beste jaar tot nu toe. Ik denk dat de grotere kantoren zullen afslanken en dat er meer eenpitters komen, die wat flexibeler zijn.

Anderzijds heeft het coronavirus ons ook geleerd om werk te relativeren. We weten weer hoe belangrijk het is om in de eerste plaats gezond te zijn en te genieten van het leven.”

Lees ook: Oververhitte markt leidt tot klantenstop bij makelaar

Deel dit artikel: