DE STELLING


Crisis kan positief uitpakken voor makelaars

Een crisis kan, zeker in tijden van ontzettende drukte, ook een positief effect hebben op makelaars. Minder werkdruk, meer individuele aandacht voor klanten en digitale creativiteit kunnen zo hun voordelen hebben.

Tekst • Judith Bakkers

Kees Asscheman De Gratis Makelaar Rotterdam


‘Alles online is nu voordeel’

“Jazeker. We zien dat onze innovatieve aanpak, juist nu, veel beter wordt gewaardeerd. We maken het verkoopproces van een woning 100% online mogelijk. We zijn al vergaand gedigitaliseerd zonder de persoonlijke begeleiding van verkopers en kopers uit het oog te verliezen. Geïnteresseerden kunnen al ruim anderhalf jaar alle relevante woningstukken inzien en downloaden vanuit het Online Woningdossier, dat bij iedere woning wordt gepubliceerd. Een bod uitbrengen op een woning kan al sinds de start in 2017 via ons online en transparante biedplatform. Is de woning gegund? Ook hiervoor hoeft niemand naar kantoor; zelfs het tekenen van de koopovereenkomst doen we al twee jaar volledig digitaal. We hebben nu ook een volledige 3D-rondleiding standaard aan onze verkoopdienst toegevoegd. Hiermee bieden we kopers de mogelijkheid om een woning virtueel (3D) te bezichtigen. De techniek is zo compleet dat dat kopers een gewenste woning letterlijk en figuurlijk binnenste buiten kunnen keren vanuit hun luie stoel. Een pluspunt in tijden van de coronacrisis.”

Maroes van Wonderen Vierhout Van Wonderen makelaars Driebergen-Rijsenburg


‘Kwetsbaarheid is kracht’

“Als geen ander is een makelaar een procesbegeleider, die zich volledig voegt naar elke situatie. Dat mag van ons worden verwacht. Wij werken altijd al toe naar het meest optimale resultaat en het ontzorgen van onze cliënt. Persoonlijke aandacht en zorgvuldig handelen vormen samen een essentieel onderdeel, de bodem voor een succesvol en betrouwbaar traject. In die zin verandert ons gedrag niet ten opzichte van vóór deze situatie. Er is wel een verschil. De huidige situatie haalt laagjes weg en legt kwetsbaarheid bloot. Primair aan de kant van de cliënt, maar zeker ook aan de zijde van de makelaar. Kwetsbaarheid is kracht! Handelen vanuit die kracht kan de makelaar veel opleveren. Daadkracht en verbinding levert vertrouwen op bij verkopers én kopers, zodat transacties worden gesloten. Angst en onzekerheid zijn natuurlijke emoties die een bescheiden plek mogen hebben bij elk proces. Veel mensen verliezen zichzelf in negatieve voorspellingen van externe (media)bronnen. Door daarvan zorgvuldiger werk te maken, kan dat de huidige situatie ten goede komen en zelfs in positieve zin kantelen.

Gert Klinker Jonkman Garantiemakelaars Leek


‘Nieuwe werken efficiënter’

“Klanten hebben nu duidelijk behoefte aan een makelaar. De vraag naar aankoopbegeleiding stijgt en tegelijkertijd komt er meer te koop. Veel eigenaren die geen haast hadden, zetten hun woning versneld te koop. Er zijn per bezichtiging maximaal drie personen aanwezig, inclusief de aankoopmakelaar of deskundige. De bezichtiging wordt zo veel effectiever. Hoewel de werkwijze afstandelijker wordt, neemt de efficiency met sprongen toe. In plaats van de koopakte op kantoor nog een keer uitgebreid toe te lichten, sturen we beide partijen de koopakte toe ter ondertekening. Dat scheelt veel tijd. Tot slot worden we creatief in tijden van crisis. Met digitale bezichtigingen, foto's en 360° foto's van een woning krijgen belangstellenden een goede eerste indruk. Omdat dit een prille ontwikkeling is, kunnen we nog geen ervaringen delen. Maar we verwachten dat hierdoor alleen echte geïnteresseerden overblijven. Natuurlijk is het even omschakelen. Maar met een positieve grondhouding kun je in elke situatie kansen zien. Ook in deze. De nieuwe manier van werken is uit nood geboren, maar heeft zeker gunstige effecten!”

Noël Mulderij Mulderij Makelaardij Apeldoorn


‘Persoonlijk contact blijft belangrijk’

“We merken nog weinig van een crisis. Dat was in 2008 wel anders. Toen was er van de ene op de andere dag niets meer te doen en moest ik moest personeel ontslaan. Daarom werk ik nu deels met zzp’ers, om minder risico te lopen. Ik voorzie bij de coronacrisis dat het niet zo erg wordt. Er zijn mensen die angstig zijn en niet meer kopen of verkopen, maar ook verkopers die nu juist verkopen omdat ze dalende huizenprijzen vrezen. Ook doen we meer taxaties vanwege het oversluiten van hypotheken. Het kijkersaantal loopt wel terug, maar is voor ons een voordeel omdat we nu meer tijd hebben. Ik haal juist business uit bezichtigen door dat persoonlijke, empathische contact en direct nabellen. We doen daarom weinig digitaal, behalve de koopakte tekenen. Verrassend is het verschil in kijkersgedrag. Veel houden zich aan de regels, maar er komen ook hele families naar de bezichtiging. Dan moet ik streng zijn, ik heb tenslotte de verantwoordelijkheid voor het huis en de gezondheid van de verkopers.”

Uitslag Vastgoedactueel.nl/poll: 'Een crisissituatie kan positief uitpakken voor de makelaardij'

38%

Eens

62%

Oneens


De nieuwe stelling:

‘Werken met flexwerkers wordt de nieuwe standaard’

Reageer nu op Vastgoedactueel.nl/poll

Vond u dit artikel interessant genoeg om te delen?