2B Connected Salarisonderzoek Vastgoed 2020

De verdiensten in de makelaardij

Voor de tweede keer heeft 2B Connected uitgezocht hoeveel er wordt verdiend in de makelaardij. Wat valt er op? Is er sinds het vorige salarisonderzoek veel veranderd? Vastgoed Actueel bespreekt de resultaten met Olof Raas, directeur van 2B Connected.

TekstJaap Hoeve

Net als in 2018 heeft 2B Connected, een recruitmentbureau dat gespecialiseerd is in vastgoed- en hypotheekprofessionals, onderzoek gedaan naar de salarissen in de makelaardij. Vastgoed Actueel riep lezers eerder dit jaar op om de vragenlijst in te vullen. In totaal hebben 355 mensen dat gedaan. Vergeleken met het onderzoek van 2018 is een aantal vragen toegevoegd om een beter beeld te krijgen. Naast het salaris is ook gevraagd naar het aantal uren dat makelaars werken en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het mobiliteitsbudget. Het Salarisonderzoek Vastgoed/makelaardij werd in opdracht van 2B Connected uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeker Peter Faasse.

Gemiddeld salaris flink toegenomen Het gemiddelde brutosalaris is € 3.391,62 op basis van 40 uur per week, blijkt uit het onderzoek. Dat is een flinke toename vergeleken met twee jaar geleden. De salarissen zijn uitgesplitst naar functie en naar de tijd dat de respondenten al werkzaam zijn in de makelaardij. Alleen assistent-makelaars (ARMT) zijn er vergeleken met 2018 op achteruit gegaan in salaris.

‘De laatste twee jaar, goede jaren, zijn er veel nieuwe makelaars bij gekomen en in de crisis zijn er veel uitgevallen’

Afhakers en nieuwelingen Wat Olof Raas, directeur van 2B Connected, misschien wel het meest opvalt, is de scheve verdeling van het aantal jaren dat mensen werkzaam zijn in de vastgoedsector: 37% van de makelaars werkt pas nul tot twee jaar in de sector, 26% van de makelaars meer dan acht jaar. Makelaars die tussen twee en acht jaar in het vak zitten, zijn er veel minder. Volgens Raas is dit een teken dat de vorige crisis er toch hard ingehakt heeft. “De laatste twee jaar, goede jaren, zijn er veel nieuwe makelaars bij gekomen en in de crisis zijn er veel uitgevallen. Ik weet dat de opleidingen de instroom de afgelopen jaren amper aankonden.”

Drukte op kantoor Ook opvallend vindt Raas het overwerk in de sector: 17% van de respondenten zegt meer dan 40 uur per week te werken. “Hier zien we de oververhitting van de markt en het tekort aan makelaars, dat zich vertaalt in drukte op de kantoren. Helaas hebben we dat twee jaar geleden niet onderzocht. Het zou interessant zijn om te kijken of daar een ontwikkeling in zit.”

Bonus voor iets meer dan de helft Iets meer dan de helft van de respondenten (51,5%) krijgt een bonus, gemiddeld € 6.220,97. “Maar dat gemiddelde is niet zo interessant”, zegt Raas. “Het gaat mij om de verschillen tussen de functies. Een binnendienstmedewerker wordt blijkbaar niet als commercieel gezien en krijgt dus niet veel bonus (slechts 6% van het jaarsalaris). Bij hogere functies is de bonus echt een belangrijk onderdeel van de beloning. Daar kan een bonus zo een of twee maandsalarissen zijn. Wat verder opvalt is dat verhuur- en BOG-makelaars ook hoge bonussen krijgen. Daar zijn er niet zo veel van – er is dus weinig concurrentie. Dus ik heb moeite met dat cijfer. Misschien zit er één rare uitschieter bij.”

‘Op dit moment zou 38% van de makelaars een overstap overwegen als daar € 400 of meer extra salaris tegenover staat’

Waardering van het salaris Van de deelnemers vindt 45% dat het salaris marktconform is; 29 procent vindt dat het onder de marktwaarde ligt. “Dat is een perfecte verdeling!” zegt Raas enthousiast. “Precies de uitkomst die je zou verwachten.” Van de ondervraagde makelaars zou 56% overstappen naar een ander kantoor voor betere arbeidsvoorwaarden. Raas had veel minder verwacht. “Dit vind ik echt een schrikbarend percentage!”

Wisselen van werkgever om betere voorwaarden In het vorige salarisonderzoek viel op dat maar liefst 80% van de makelaars zou overwegen over te stappen naar een andere werkgever als ze daar € 300 per maand meer zouden kunnen verdienen. Dit keer waren 255 deelnemers aan het onderzoek bereid te zeggen bij welk salaris ze een overstap zouden overwegen naar een andere werkgever. Gemiddeld zouden degenen die voor een hoger salaris zouden willen overstappen dit doen bij 18,21% meer salaris, oftewel gemiddeld € 612. “Als je € 3.000 verdient, vind ik het eerlijk gezegd onrealistisch als je er 20% bij wilt”, aldus Raas. Op dit moment zou 38% van de makelaars een overstap overwegen als daar € 400 of meer extra salaris tegenover staat. In totaal geeft 56% van de respondenten aan eventueel te willen overstappen als dat betere primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden oplevert.

Doorgroeien Ook doorgroeimogelijkheden (18%) en de sfeer op het werk (9%) worden genoemd als redenen om eventueel van werkgever te veranderen. De grote bereidheid om over te stappen kan er ook op wijzen dat makelaars over het algemeen erg competitief zijn en gewoon veel aan het vergelijken zijn. “Of misschien zijn ze juist wel erg loyaal en laten ze hun werkgever niet makkelijk in de steek”, zegt Raas. “En hebben ze daarom een bedrag in hun hoofd, zodat ze kunnen zeggen: ik zal heus niet vertrekken, tenzij...”

Eigen bedrijf starten Van de ondervraagden zeggen er 117 (35%) te overwegen om voor zichzelf te beginnen als zelfstandig ondernemer of zelfstandige zonder personeel. Dat dit mogelijk meer oplevert, is daarvoor slechts een van de redenen. De vrijheid om zelf de werktijden te bepalen en zeggenschap over de bedrijfsvoering zijn belangrijker motieven. “Het is mooi om te zien dat andere motieven dan alleen het financiële zo’n grote rol spelen”, zegt Raas. Dat zo veel mensen het ondernemerschap overwegen zou volgens hem met de huidige gunstige markt te maken kunnen hebben, maar dat hoeft niet. “Er zijn van oudsher al veel zelfstandigen in deze branche. Bovendien zien we dat ook in slechte tijden veel makelaars, die bijvoorbeeld hun baan in loondienst kwijtraken, voor zichzelf beginnen.”

Bekijk de volledige onderzoeksresultaten

Vond u dit artikel interessant genoeg om te delen?