
Makelen in coronatijd
Vertel een verhaal!
Makelen in een anderhalvemeter-economie vergt slimme oplossingen. En die zijn er volop, van online huizendagen tot virtuele bezichtigingen via WhatsApp of Facebook. Maar hoe werkt dat precies, en hoe kun je als makelaar veilig een woning met een klant bezichtigen? Tijd voor een rondgang langs huizenplatforms en makelaars.
Tekst • Mary Wijnveen
‘Voor de videoverbinding worden alle applicaties ondersteund, Facebook Live, Instagram Live en Zoom’
Op funda kunnen woningzoekers via de verkopende makelaar van de woning waarin ze geïnteresseerd zijn, uitgenodigd worden voor het virtuele open huis. De makelaar communiceert dit open huis op funda met een datum en een tijdstip. Mensen kunnen thuis inloggen via funda; een half uur voor aanvang verschijnt er een link in beeld naar de livestreamdienst. De makelaar is dan in het huis met een webcam voor een tour met toelichting. Voor de videoverbinding worden alle applicaties ondersteund, zegt Quintin Schevernels van funda: “Facebook Live, Instagram Live en Zoom.” Zoom is een cloud videoplatform, net als Microsoft Teams.

‘Bij koopwoningen is het mogelijk online een bod op een woning uit te brengen’
Online huizendagen
Woningplatform Roxxle biedt huizenverkopers, huizenzoekers en makelaars de Online Huizendagen. Het woningplatform is toegankelijk voor alle makelaars. Zij verzorgen een professionele videotour door het huis en plaatsen die naast foto’s, plattegronden en kenmerken op Roxxle. Bij koopwoningen is het mogelijk online een bod op een woning uit te brengen. In overleg tussen huiseigenaar en makelaar wordt bepaald of en wanneer de makelaar het online-biedingensysteem activeert. Hoewel de huizenzoeker de woning uiteindelijk wel live wil bezichtigen, gaat de begeleiding van het aan- en verkoopproces door makelaars dus gewoon door. Ook ERA-makelaars paste de traditionele Open Huizen Route van eind maart aan naar een virtuele.

‘Ik doe alleen individuele bezichtigingen, maar blijf in mijn auto zitten.’
FaceTime of WhatsApp
PUUR* Makelaars streamt vanwege het coronavirus bezichtigingen live via sociale media. Partner Frederik van Till: “Via Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn zenden wij live een video uit. Ruim van tevoren kondigen wij aan dat er een live bezichtiging gaat plaatsvinden. Als dit op Facebook is, dan moet de klant op het aangekondigde tijdstip naar de betreffende pagina gaan. Hier krijgt hij automatisch een melding als de live video is gestart. Een van onze makelaars loopt vervolgens met een camera door de woning en laat alles zien. Na de uitzending plaatsen we de video op de timeline, zodat deze beschikbaar blijft.” Mike Kudrya van Van Sonsbeeck Makelaars in Arnhem kiest ervoor om niet met de potentiële kopers naar binnen te gaan. “Ik doe alleen individuele bezichtigingen waarbij één of twee mensen aanwezig zijn, maar blijf in mijn auto zitten die bij de woning geparkeerd staat. Via WhatsApp-video of FaceTime leid ik de mensen door het huis. Het is een gek gezicht, maar het werkt wel”, vertelt hij op funda. Kudrya kreeg ook de vraag of hij het tekenen van een koopakte wilde begeleiden. Ook dat ging anders dan hij gewend was. “Ik heb voorgesteld om de akte samen via FaceTime door te nemen. Dat ging verbazingwekkend goed. Vervolgens heeft de klant de akte bij mij door de bus gegooid met een kaartje erbij. Misschien moet ik dit in de toekomst vaker doen.” Maarten Makelaardij uit Rotterdam biedt woningbezichtiging via WhatsApp aan. Het werkt als volgt: de makelaar maakt videobeelden van de woning en directe omgeving en verstuurt deze video via WhatsApp naar de geïnteresseerden voor een bezichtiging. Daarnaast is het mogelijk om via WhatsApp een individuele afspraak te maken met de makelaar ter plekke.


‘Wij maken al jarenlang gebruik van VR- tools, omdat we veel expats als klanten hebben. Op deze manier kunnen zij vanuit het buitenland online de bezichtiging doen’
Virtual Reality
Een andere optie is gebruikmaken van virtual reality (VR). MTH Makelaars in Amsterdam heeft hier al langer ervaring mee. Eigenaar Bart ter Haar: “Wij maken al jarenlang gebruik van VR- tools, omdat we veel expats als klanten hebben. Op deze manier kunnen zij vanuit het buitenland online de bezichtiging doen.” Juist in deze tijd komt deze manier van bezichtigen goed van pas. Zo kan inmiddels de hele portfolio van het kantoor virtueel bekekenen worden. De VR-functie is anders dan de reguliere 360-fotografietechniek, die een ruimte vanuit één punt toont. Bij MTH wandelt de woningzoeker virtueel door het huis en krijgt zo een ruimtelijk en gedetailleerd beeld.
‘Wie een huis wil bezichtigen, moet handschoenen aan en ik zorg ervoor dat ik alle deuren opendoe’
RIVM-richtlijnen
Makelaar Ted Bergholtz postte begin april een video op LinkedIn en Facebook waarin hij uitlegt hoe hij met zijn collega’s van Bergholtz en April Makelaars (Utrecht) de komende tijd werkt. De boodschap: het makelaarskantoor gaat door met bezichtigingen, maar binnen de RIVM-richtlijnen, zoals vertaald in een filmpje door de NVM. Bergholtz doet alleen individuele bezichtigingen. “Wie een huis wil bezichtigen, moet handschoenen aan en ik zorg ervoor dat ik alle deuren opendoe. In de woonkamer leg ik alle bijzonderheden uit, vervolgens mag iemand zelf door het huis lopen. Ik schud geen handen en houd 1,5 meter afstand. Wij geloven dat je een huis toch echt moet zien om het te kopen.”
‘Elk pand heeft een filmpje voor een eerste indruk, maar wij raden mensen aan altijd in het huis te komen kijken.’
Deurklinken en trapleuningen poetsen
Wim Bulsink van Bulsink Makelaars in Holten merkt dat mensen iets terughoudender zijn. Bezichtigingen gaan door, maar mondjesmaat, vertelt hij op Tubantia.nl. “Per woning mogen nog maar twee mensen komen kijken. Zij krijgen handschoenen en we houden afstand.” Aan digitale rondleidingen of bezichtigingen via de telefoon of laptop doen ze niet. “Elk pand heeft een filmpje voor een eerste indruk, maar wij raden mensen aan altijd in het huis te komen kijken. Ik vind het lastig dat de overdracht van woningen nu killer verloopt. Je kunt iemand niet de hand schudden om te feliciteren, bijvoorbeeld.” Jan Koers (Plaggemars Makelaars, Wierden) merkt op dat het proces van woningaankoop wat langer duurt. “Ook bij banken en gemeenten werken veel mensen vanuit huis en dat heeft effect op hoe snel kopers hun financiering rond krijgen.” Sinds het begin van de coronacrisis maakte Koers slechts één opvallend voorval mee. “Een koper uit Almelo wilde door angst voor het virus niet naar de woning komen bij de aankoopoverdracht en volmachtigde mij om dat te doen - erg bijzonder.”
‘Ons werk is wat afstandelijker en zakelijker geworden. Begeleiding naar de notaris doen we even niet meer.’
Twee om twee op kantoor
Bij Van Egmond Makelaardij in Bergambacht is het rustig op kantoor. Joost van Egmond: “We werken normaal gesproken met vier mensen op kantoor, nu twee om twee en meer vanuit huis. Als we telefonisch een afspraak maken voor een bezichtiging, vragen we of iemand ziek is. Als iemand verkouden is, stellen we het uit.” De makelaar maakt voor een bezichtiging eerst de deurklinken en trapleuningen schoon, daarna gaat hij met maximaal twee kijkers naar binnen, iedereen met handschoenen aan. “Ons werk is wat afstandelijker en zakelijker geworden. Begeleiding naar de notaris doen we even niet meer.”
Smart locks in plaats van sleutel
Jacco van der Houwen is makelaar in Groningen en gebruikt al bijna drie jaar smart locks, een apparaat dat aan de binnenzijde van een deur wordt gemonteerd. Vaak werken smart locks met een wifi-verbinding. Kijkers kunnen zelf een afspraak inplannen en ontvangen dan een sleutelcode. Zo kunnen zij zichzelf binnenlaten op het juiste tijdstip. Wanneer de bezichtiging klaar is, trekken de kijkers de deur achter zich dicht. De deur valt automatisch weer in het slot. In een video legt Van der Houwen uit hoe het precies werkt.
‘De personen met het beste bod, nooit meer dan vijf, krijgen de mogelijkheid de woning zelf te bezichtigen’
Bezichtigingsprotocol
Woonvisie Makelaars in Rotterdam ontwikkelde een bezichtigingsprotocol om veilig een huis te kopen en verkopen. Wie interesse heeft in een woning, krijgt op verzoek een login van een website. Daarop kan het informatiepakket worden bekeken met de omschrijving, tekeningen, foto’s en een video van de woning. Bij verdere interesse kan een privé-bezichtiging worden aangevraagd met behulp van videobellen. Zo kan de makelaar die aanwezig is in de desbetreffende woning, live filmen en inzoomen op verzoek. De personen met het beste bod, nooit meer dan vijf, krijgen de mogelijkheid de woning zelf te bezichtigen, vertelt Wilbert Hoogendijk, eigenaar van Woonvisie. Met de nodige voorschriften. Zo vindt een bezichtiging met maximaal twee personen plaats en draagt iedereen plastic handschoenen. Hoogendijk: “De makelaar blijft in sommige gevallen buiten wachten, want die 1,5 meter kunnen we niet altijd waarborgen in kleinere woningen. De bewoners zijn hiervan op de hoogte.” Na elk bezoek wordt de woning weer schoongemaakt.Wat de verdere afhandeling betreft, is er niets veranderd: de koopakte wordt in bijna alle gevallen al digitaal verstuurd. Alleen het ondertekenen gebeurt nu niet op kantoor maar ook thuis, aldus Woonvisie.