
De gevolgen van corona
Het virus raakt iedereen
Jan-Kees Duvekot van Vastgoedpro
De coronacrisis raakt iedereen. Zo is althans regelmatig te horen. Maar wat is de impact van het virus op het werk van de makelaar en op de woningmarkt? We vroegen het aan vertegenwoordigers van de NVM, Vastgoedpro en VBO. Onno Hoes van de NVM en Hans van der Ploeg van VBO geven in een video (onderaan) antwoord op een aantal vragen.
Tekst • Elsie Schoorel
De makelaardij is een communicatief vak, maar geen contactberoep, dus makelaars kunnen doorwerken, als ze de RIVM-richtlijnen maar volgen, zegt Jan-Kees Duvekot, voorzitter van beroepsvereniging Vastgoedpro. “Het voelde eerst oncomfortabel om geen hand te geven. Maar we zijn eraan gewend geraakt en er is nu begrip voor; ook dat we iemand een kamer in laten gaan en zelf even daarbuiten blijven. Het is van belang om alles goed van tevoren te communiceren: bijvoorbeeld dat men met maximaal twee personen komt. En grote groepen door een huis jagen met een open dag, dat is passé.” Vastgoedpro heeft een aparte pagina voor leden aangemaakt voor alles wat met corona te maken heeft. “We geven antwoorden op allerlei vragen: van ‘Hoe kom ik aan handschoentjes?’ tot ‘Hoe bouw ik mijn woningaanbod om naar een digitaal platform?’ De makelaar voelt de coronacrisis nog niet echt in zijn portemonnee. Dus de wens en kracht om te investeren in digitaal is er. We kunnen het dak repareren terwijl de zon schijnt.”
Protocol en digitalisering Hans van der Ploeg, directeur van VBO, constateert ook dat de makelaars doorwerken, met inachtneming van de regels, ondersteund door de branche. “Wij hebben het voortouw genomen om een branchebreed protocol te ontwikkelen, samen met de andere brancheorganisaties, met instructies voor het coronatijdperk. Dat protocol ligt nu ter goedkeuring bij minister Eric Wiebes.” Van der Ploeg spoort makelaars aan om in deze tijd gebruik te maken van alle digitale hulpmiddelen die er zijn. “Ga innovatief om met je dienstverlening. Denk aan Matterport en digitaal ondertekenen.” Op dat punt is de branche snel stappen aan het maken, zegt Onno Hoes, voorzitter van de NVM: “We hebben bereikt in samenwerking met het notariaat dat de digitale handtekening rechtsgeldig is. Dat draagt bij aan een moderne invulling van de anderhalvemeter-economie.”
‘Ga innovatief om met je dienstverlening. Denk aan Matterport en digitaal ondertekenen’
Hans van der Ploeg van VBO
Stabiele markt Volgens Hoes doen de makelaars nog steeds goede zaken: “Via onze ledenservice horen we of er makelaars met problemen zijn. Die zijn er nauwelijks. Natuurlijk was het even schrikken aan het begin van de crisis, maar nu draait eigenlijk alles als normaal.” En als de coronacrisis ervoor zorgt dat het op de woningmarkt wat minder zou gaan, dan is dat helemaal niet verkeerd, redeneert de NVM-voorzitter. “Dan zakt de prijs een beetje en stijgt de rente een klein beetje, maar uiteindelijk blijven wij een stabiele markt houden. Het allerbelangrijkste is nu dat we blijven bouwen, want dat de bouw stokte was de grootste fout bij de vorige crisis.” Duvekot is van mening dat de branche wel verder moet kijken dan de – nu nog goede – cijfers. “Als je alleen naar de data over de woningmarkt kijkt, is er niets aan de hand. Qua aantal transacties is er niet heel veel verschil met de vorige maanden; het aantal kandidaten neemt wel af, maar er zijn nog steeds meer bezoekers dan huizen. Makelaars zijn rasoptimisten: ze hoeven nu minder mensen te managen en teleur te stellen. Maar ik wil wel door die data heen kijken, naar de toekomst. Een aantal als-dan-scenario’s moet je paraat hebben. Wat als ook de aanbodkant verandert en de vraagkant nog verder afneemt? Het kan een glijdende schaal worden.” Dat heeft alles te maken met consumentenvertrouwen, vervolgt Duvekot. “Dat kan verminderen doordat mensen bijvoorbeeld niet meer zeker zijn van hun baan, maar ook doordat ze denken dat de woningprijzen gaan dalen en dus gaan wachten. Het zou raar zijn als mensen in allerlei sectoren de hand op de knip gaan houden en niet als het gaat om woningen.”
De factor tijd Van der Ploeg wil wat dat betreft ook realistisch zijn: “Ik heb geen glazen bol, maar de kans is vrij groot dat er iets met die woningmarkt gebeurt. Een inkomensdaling is een risicofactor waar ook de makelaardij zeker iets van gaat voelen.” Volgens Duvekot is de factor tijd doorslaggevend. “Zolang er een vangnet voor mensen en bedrijven is, komen we eruit, maar dat potje kan ook leegraken als de coronacrisis langer dan een paar maanden gaat duren. In Zeeland, waar ik als makelaar werk, is de economie erg op toerisme en horeca gericht, dus hier vallen de klappen hard. Je merkt dat dat direct leidt tot uitstel van investeringen.” De huurmarkt voor expats is van de ene op de andere dag stil komen te staan, voegt Duvekot toe. “Speculatieve kopers zie je vooral in de Randstad massaal afhaken, dat is echt een signaal. Met name in steden als Eindhoven en Amsterdam hebben expats de huur opgezegd en hun koffers gepakt. Dit biedt wel weer kansen voor gezinnen die een huis kunnen kopen in plaats van die belegger.”
‘Speculatieve kopers zie je vooral in de Randstad massaal afhaken, dat is echt een signaal’

Onno Hoes van NVM
Kansen voor de makelaar Duvekot ziet voor de makelaar kansen om de rol van het eigen huis als veilige omgeving en de werkplek thuis als extra verkoopargumenten te benutten. “Het zou best kunnen dat mensen in weer normale tijden meer thuis willen en kunnen werken, nu ze het ervaren hebben. Dan heb je ook een fijne werkkamer nodig en dat kunnen we als makelaar zien en benoemen.” Kansen ziet Van der Ploeg ook, voor de makelaar na crisistijd: “Er worden veel innovatieve producten ontwikkeld en gebruikt. Daarvan zullen elementen overblijven na deze crisis. Eén ding is daarbij essentieel: zorg dat je het contact met je klant heel goed op orde hebt. Naarmate we meer digitaliseren, wordt de persoonlijke relatie met de makelaar nog belangrijker.” Die relatie benoemt Hoes ook. “Zorg juist nu dat je mensen goed adviseert, ook bij financiële onzekerheid in de toekomst. Het is in deze tijd ook aan de makelaar om mensen te begeleiden in emotionele zin, als ze het moeilijk hebben.”
Bekijk hier de videoboodschap van Onno Hoes
Bekijk hier de videoboodschap van Hans van der Ploeg