DE STELLING


Bouwkundige keuringen worden vaak overgeslagen

De bouwkundige keuring staat sinds 2018 standaard in het koopcontract. Toch blijkt dat bij veel woningaankopen deze verplichte keuring wordt overgeslagen of verwijderd uit de koopovereenkomst. Makelaars zouden daar deel aan hebben. Is het onwil of noodzaak? Of is voor sommige woningen geen bouwkundige keuring nodig?

Tekst: Judith Bakkers

Norbert Wegter
iQ Makelaars
Groningen


‘Beslissing is aan de klant’

“In de huidige markt ben je als koper bij veel objecten bij voorbaat kansloos wanneer je een bouwkundige keuring als voorbehoud opneemt, omdat er voldoende andere bieders zijn zonder. Mede daarom is in deze markt een kundige aankoopmakelaar geen overbodige luxe, zodat de inschatting van het wel of niet achterwege laten samen met de koper gemaakt kan worden. Wij adviseren bij aankoop toch meestal wel een bouwkundige keuring, maar het is aan de klant zelf om te beslissen om hiervan af te zien of niet. De kosten van een bouwkundige keuring zijn natuurlijk beperkt ten opzichte van de waarde van een woning. Je kunt de bouwkundige keuring als een verzekering zien tegen het kopen van de kat in de zak, maar ook als een soort kans op een mooie korting op de koopsom achteraf. Als er toch een gebrek naar voren komt, worden de kosten van herstel vaak in mindering gebracht op de koopsom. De verkopend makelaar zal immers de inhoud van het bouwkundig rapport ook aan andere geïnteresseerden kenbaar moeten maken.”

Renée Leutscher
Cocq Makelaar
Amsterdam


‘Bouwkundige keuring altijd doen!’

“Mijn ervaring is dat er in de praktijk altijd een bouwkundige keuring gedaan wordt en ik raad het ook al mijn klanten aan om te doen. Zelfs bij appartementen pluis ik eerst de informatie van de VvE uit en heel vaak vind ik daar tekortkomingen. Ook bij appartementen adviseer ik dus altijd een keuring. Niet alleen kan zo’n keuring heel veel ellende voorkomen, maar ook veel geld schelen omdat je bepaalde uitkomsten van het rapport kan meenemen in de onderhandelingen. Uiteindelijk is het ook slechts een zeer geringe investering op de koopsom van een huis. Je ziet soms wel dat de gekte op de woningmarkt mensen zo wanhopig maakt dat ze het risico wel willen nemen en het komt ook voor dat mensen het risico bagatelliseren want ach, het ziet er toch netjes uit, en we hebben toch genoeg financiële middelen om een tegenvaller op te vangen. Maar een bouwkundig probleem is voor weinig mensen op het oog te zien en de leeftijd van de woning zegt niet alles, dus ik zeg altijd doen”

Eva van der Lugt
Lauwaars NVM Makelaar
Rotterdam


‘Koper wil zo min mogelijk voorwaarden’

“Het bouwtechnisch keuren bij de aanschaf van een woning is geen verplichting. Het is een keuze die koper zelf zal moeten maken. De schaarste op de woningmarkt in Rotterdam zorgt dat potentiële kopers een zo aantrekkelijk mogelijk voorstel willen neerleggen om hun droomhuis te bemachtigen. Kopers kiezen er vaak voor om naast de hoogte van het bod, zo min mogelijk voorwaarden te stellen. Het gevolg hiervan is dat ze voorwaarden voor financiering en bouwtechnische keuring laten vallen.

De noodzaak voor een bouwtechnische keuring hangt over het algemeen af van de leeftijd, staat en type van de woning. Een gezonde VvE met een goed onderhoudsplan zorgt voor minder risico’s. Verouderde en gedateerde woningen, moet je altijd laten keuren, tenzij het risico ingecalculeerd is. De aankoopmakelaar heeft een toegevoegde waarde. Deze kan op basis van kennis en kunde inschatten welke stappen verstandig zijn en de koper behoeden voor een financieel debacle. Om bouwkundige risico’s zo veel mogelijk te beperken kan een keuring binnen de wettelijke bedenktijd, verkoper en koper zekerheid geven en hoeft het niet als ontbindende voorwaarde worden opgenomen in de koopovereenkomst.”

Marnix van Zwol
Groene Hart Huizen Makelaars
Oudewater


‘Woningen tot 1990 bij twijfel keuren’

“Ik adviseer mijn klanten om bij woningen tot 1990, bij twijfel over bepaalde bouwkundige zaken, een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit kan zijn bij mogelijke betonrot in de begane grondvloer (zgn. kwaaitaalvloeren), scheurvorming in de gevel en bijvoorbeeld scheefstand. Ook in de vragenlijst van de woning, die door de verkoper is ingevuld, kun je vaak nuttige informatie halen over de staat van de woning. Bij monumentale woningen raad ik de kopers altijd een keuring aan door een onafhankelijke bouwtechnisch inspecteur. Een bouwkundige keuring is er al vanaf € 350. Dat is bijna niets op de koopsom, maar hiermee krijgt de koper wel inzicht in de bouwkundige staat van de woning en voorkomt zo een hoop ellende achteraf. Bij woningen vanaf 1990 is een keuring doorgaans niet nodig. Door de schaarste op de woningmarkt komt het steeds vaker voor dat kopers, ook van oude woningen, meer risico nemen en de bouwkundige staat van de woning op de koop toenemen, om maar niet naast die ene woning te grijpen.”

Uitslag Vastgoedactueel.nl/poll: ‘Bouwkundige keuringen worden vaak overgeslagen’

47%

Eens, en dat is een kwalijke zaak


10%

Oneens

43%

Eens, maar het is vaak ook niet nodig


De nieuwe stelling:

‘Gemeenten moeten een maximaal inkomen vastleggen voor middenhuur’

Reageer nu op Vastgoedactueel.nl/poll

Vond u dit artikel interessant genoeg om te delen?