IN BEELD


M’DAM: appartementen
van hout

tekst: Rens Groenendijk
beeld: BMB ontwikkeling


In de wijk Binnengouw verrijst een revolutionair appartementen-
complex

Een artist’s impression van project M’DAM in Monnickendam. In de wijk Binnengouw verrijst een revolutionair appartementencomplex, dat wordt opgebouwd uit 106 geprefabriceerde houten modules, in combinatie met stenen gevels. Het project is een samenwerking tussen woningcorporatie Wooncompagnie, ontwerper Finch Buildings, constructeur De Groot Vroomshoop en projectontwikkelaar BMB ontwikkeling.

Het complex bestaat uit 21 appartementen voor sociale koop, 20 voor sociale huur en 21 vrije sector koop, met oppervlaktes van 50, 78 en 100 vierkante meter. Dit najaar begint de verkoop, die in handen is van de projectontwikkelaar. De appartementen vallen onder de garantie van Woningborg.

De woningen hebben mede dankzij een goede luchtdichtheid en hoge isolatiewaarde een Energie Prestatie Coëfficient (EPC) van 0,0. Elk appartement heeft een lucht-water-warmtepomp en op het dak ligt een groot aantal zonnepanelen. Er is geen aansluiting op het aardgasnet. Meer dan 90 procent van het bouwmateriaal is geschikt voor hergebruik.


Modulair

Het modulaire concept is ontwikkeld door de Amsterdamse architect Jurrian Knijtijzer, die met zijn onderneming Finch Buildings al op verschillende locaties actief is en was, behalve in Monnickendam onder meer in Alkmaar, Cruqius, Leiden, Oppenhuizen en Amsterdam. De Groot Vroomshoop, een dochterbedrijf van VolkerWessels, engineert, bouwt en plaatst de houten modules, die reeds voorzien zijn van een keuken, toilet, badkamer, technische ruimte, kozijnen en beglazing. Per dag kunnen tien tot vijftien units ‘plug & play’ worden geplaatst.

Vond u dit artikel interessant genoeg om te delen?