DE STELLING


Schenkingen van ouders aan kinderen drijven de huizenprijzen op

Schenkingen van ouders aan kinderen drijven de huizenprijzen op Volgens het ministerie van Financiën is het aantal schenkingen sinds de verruiming in 2017 verdubbeld. Zullen kinderen met geld achter de hand meer kunnen bieden en dus de prijzen opdrijven? Volgens een onderzoek van De Nederlandse Bank zijn vermogende starters met dat extra zetje van hun ouders de druppel die de gloeiende prijsstijgingsplaat doet overlopen. En zijn ze meteen oneerlijke concurrentie voor kinderen uit minder vermogende gezinnen?

Tekst • Judith Bakkers

Ron Hoogendoorn Eigen Huis Makelaar Almere


'Schenking vooral voor realisering eigen woningdroom’

“In eerste instantie maken schenkingen het voor bijvoorbeeld starters mogelijk om überhaupt een woning te kopen, die anders buiten hun bereik zou blijven. Hun eigen financiële draagkracht is zonder hulp vaak niet toereikend. Ik vraag me af of schenking ook wordt ingezet om (ver) boven de marktwaarde te bieden waardoor huizenprijzen stijgen. Ik zie het meer als middel om een doel te kunnen realiseren. Er zijn desalniettemin situaties denkbaar waarbij een schenking indirect zorgt voor prijsopdrijvende effecten; zeker in die gevallen waarbij de leencapaciteit van de koper al wat hoger ligt en er veel gegadigden zijn voor een populaire woning. De schenking kan dan worden ingezet om de concurrentie buitenspel te zetten. Ik heb vooral het idee dat hiermee dromen waargemaakt kunnen worden, die zonder deze financiële ondersteuning anders niet mogelijk waren geweest. Een ander voorbeeld daarvan is de aanstaande jongerenvrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit zal een nog kleinere rol bij prijsopdrijving spelen dan bij schenking. De relatief kleine besparing zal eerder worden aangewend voor bijvoorbeeld woningverbetering dan een hoger bod op de woning.”

Lisette Kuit-Van Heijningen Bergklis - De ware makelaar Delft


‘Beleggers drijven prijzen eerder op’

“In het veld waar ik werk zie ik inderdaad dat kinderen van vermogende ouders meer kansen hebben op de woningmarkt. Er komen soms hoge schenkingen voorbij, die maar voor weinig mensen zijn weggelegd. Een schenking geeft een starter zeker meer kans op de woningmarkt. Zij kunnen hierdoor een hoger voorstel doen en een lager voorbehoud voor de financiering opnemen of deze zelfs weglaten. In mijn optiek hebben deze spelers in mijn regio niet echt de overhand op de markt. Het biedt de starter wel meer mogelijkheden om het op te nemen tegen de doorstromers en de beleggers. De laatste groep zie ik eerder als een belangrijke speler op de markt die de prijzen opdrijft. Ik ben dan ook benieuwd welk effect de nieuw aangekondigde maatregel, met betrekking tot de overdrachtsbelasting, zal hebben op de woningmarkt. Waarschijnlijk zal dit per regio erg verschillen.”

Dennis Eelman Makelaardij Eelman Texel


‘Jongeren overbieden snel met extra geld achter de hand’

“Op Texel heerst ook woningschaarste. Zowel wat betreft huurwoningen die bijna nooit vrijkomen, als koopwoningen. Plaatselijke jongeren moeten als ze op Texel willen gaan samenwonen, op zoek naar een betaalbare koopwoning. Woningen voor onze jeugd beginnen dicht bij € 300.000. Overkanters, die hier niet vandaan komen en niet economisch/maatschappelijk gebonden zijn, maar toch op Texel willen wonen, mogen alleen kopen vanaf € 600.000. Een koopgrens die ook voor jonge overkanters geldt. Die grens zorgt trouwens zeker voor prijsopdrijving, want huizen die bijvoorbeeld € 575.000 waard zijn, worden al snel toch voor € 600.000 te koop gezet om een groter bereik te hebben. Met een schenking van de ouders achter de hand, overbieden jongeren echter ook sneller, zeker bij gesloten biedingen. Daardoor wordt een deel van de huizenprijzen wel door deze regeling opgedreven. Maar geef de ouders en kinderen eens ongelijk. En ja, het is oneerlijk tegenover de andere starters, maar wat kun je daaraan doen? De verkoper is er maar wat blij mee, net als de jonge kopers met hun nieuwe huis.”

Tessa Leenders Leygraaf makelaars Alkmaar


‘Gefortuneerde jongeren zoeken in middensegment’

“Het is een kip-en-ei-verhaal. De prijzen stijgen volgens mij niet door die schenkingsmogelijkheid van ouders, maar door de krapte in het aanbod en de grote vraag. De bonus ton van de ouders is een middel om hun kinderen een betere kans te geven op de woningmarkt en om ruimer te zoeken. Het biedt hen een grotere kans om daadwerkelijk een woning te bemachtigen. Ik zie hier in de regio niet dat starters meer gaan bieden omdat ze extra geld hebben. Ook in de hoge prijssegmenten zien we dat er flink overboden wordt, anders zou je moeten kunnen zeggen dat dat niet het geval is. Wel geeft het hen een mogelijkheid om naar woningen in het middensegment te kijken. Daardoor zijn ze geen concurrenten meer voor andere jongeren, die geen ton kregen en in een lagere prijsklasse zoeken. Ze vissen daardoor niet met z’n allen in dezelfde woningvijver en dat creëert onderaan de woonladder weer iets meer rust en mogelijkheden voor minder gefortuneerde jonge huizenzoekers.”

Schenkingen van ouders aan kinderen drijven de huizenprijzen op

59%

Eens

41%

Oneens


De nieuwe stelling:

'Woningmarktcijfers geven een verkeerd prijsbeeld'

Reageer nu op Vastgoedactueel.nl/poll

Deel dit artikel: