Best gelezen

Woningmakelaars en andere vastgoedprofessionals blijven via Vastgoedactueel.nl op de hoogte van het belangrijkste nieuws. De redactie van Vastgoed maakt iedere dag een uitgekiende selectie van al het nieuws over de woningmarkt. Nog mooier; via onze wekelijkse nieuwsbrief ontvangt u het laatste nieuws in de mail. Schrijf u in om niets te missen! Bij deze de best gelezen berichten van de afgelopen periode.

Salarisonderzoek 2021: gemiddelde verdienste plus 3,8%

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een makelaar-professional was in 2021 € 3.524,68. Dat is een toename van 3,8% vergeleken met 2020, toen een makelaar gemiddeld € 3.391,62 verdiende. Dat blijkt uit het Salarisonderzoek 2021. Vergeleken met de gemiddelde loonstijging van werknemers in Nederland in 2021, 2,4%, is de stijging van de salarissen van KRMT en RM/RT fors te noemen. Dat concludeert recruitmentspecialist 2B Connected uit de gepubliceerde resultaten van het Salarisonderzoek 2021.

Prinsjesdag 2021: belangrijkste punten voor de woningmarkt

Wat zijn de belangrijkste punten en maatregelen rond de woningmarkt uit de Miljoenennota? De Algemene Beschouwingen over de Prinsjesdag-stukken zijn woensdag 22 september begonnen. Het thema woningmarkt speelt hierin een belangrijke rol. De plannen die het demissionaire kabinet in de Miljoenennota presenteert over de woningmarkt zijn veelal niet nieuw, wel zijn er enkele aanpassingen en aanvullingen. Tot 2030 zijn 900.000 extra woningen nodig. Het kabinet investeert daarom de komende tien jaar in totaal €1 miljard in woningbouw. Daarmee komt er dus ieder jaar €100 miljoen voor woningbouw beschikbaar.

Hypotheekrente daalt weer, kans op ‘hete herfst’

De hypotheekrente daalt weer. In de eerste twee weken van augustus verlaagden de meeste hypotheekverstrekkers hun rentetarieven. De hele top tien geldverstrekkers heeft de rentetarieven al naar beneden aangepast. En passant werd daarbij het laagterecord van gemiddeld 1,47% uit april geëvenaard. Dat meldt de Hypotheekshop. De adviesketen spreekt van een ‘goede kans op een hete herfst’. Twee factoren veroorzaken de verlaging van de rente: de daling van de rente op de kapitaalmarkt sinds juli en de targets die hypotheekverstrekkers de komende maanden moeten halen.

Calcasa wint kort geding over desktoptaxatie

Op 1 juli werd bekend dat Calcasa het kort geding tegen VBO makelaar heeft gewonnen. VBO moet door de uitspraak onrechtmatige mededelingen over het desktoptaxatiemodel rectificeren. In de nieuwsbrief riep de VBO haar leden op de desktoptaxatie van Calcasa niet te gebruiken, omdat het ‘enorme schade’ kan veroorzaken voor taxateurs. Het databedrijf noemt dat onzin en eiste een rectificatie. 30 juni deed de rechter uitspraak in het kort geding. De rechter gaf VBO geen gelijk en oordeelde dat de uitspraken van VBO over het taxatiemodel ‘gedeeltelijk onrechtmatig’ zijn. 

Brief aan Rutte: bouwplannen niet in verhouding tot woonwensen

De nieuwbouwplannen zijn niet in balans met de woonwensen van Nederlanders. 80% van de woningzoekenden zoekt een grondgebonden woning, terwijl de bouwplannen vooral voorzien in appartementen. Dat concludeert Brockhoff Nieuwbouwmakelaars uit eigen onderzoek naar 800.000 zoekprofielen op Funda in de 65 grootste gemeenten van Nederland. Om aandacht te vragen voor het onderzoek schreef Edwin Brockhoff in juni een open brief aan demissionair minister-president Mark Rutte. “Wat er gebouwd wordt is precies het tegenovergestelde van de woonwensen van Nederlanders”, betoogt Brockhoff.

1 oktober nieuw model taxatierapport

Op 1 oktober gaat het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2021 in, nadat het eerder met drie maanden was uitgesteld. Dat betekent dat elke Register-Taxateur Wonen de opleiding en toets succesvol moet hebben afgerond. Het nieuwe model taxatierapport is gezamenlijk door de taxatiebranche en geldverstrekkers ontwikkeld. Het nieuwe model zou eerst op 1 juli ingaan, maar dat werd met drie maanden uitgesteld. 

Prognose Rabobank: woningen in twee jaar tijd 90.000 euro duurder

Duizenden tegenstanders protesteerden zondag 12 september in Amsterdam tegen het woonbeleid en de exploderende huizenprijzen. Echter: volgens een prognose van de Rabobank in de tweede week van september gaan de woningprijzen in 2022 met nóg eens 11,5 procent omhoog. Dat betekent dat een gemiddeld gekocht huis in slechts twee jaar meer dan 90.000 euro duurder wordt. De huizenprijzen stijgen dit jaar bijna dubbel zo hard als in 2020. Dat schrijven economen van RaboResearch in het nieuwste Kwartaalbericht Woningmarkt.

ING trekt zich terug uit Makelaarsland

Het bestuur van Makelaarsland en ING zijn voornemens Makelaarsland zelfstandig verder te laten gaan. Dat betekent dat ING zich terugtrekt als grootaandeelhouder en dat het bestuur van Makelaarsland alle klanten en medewerkers overneemt. ING laat op 18 augustus weten dat de bank ‘voortdurend haar activiteiten evalueert en in dit kader besloten heeft om Makelaarsland niet verder te ontwikkelen binnen ING’. Woordvoerder Nienke Abid van ING zegt dat “de gewenste omvang niet bereikt werd.”

Deel dit artikel: