DE STELLING


Digitalisering is juist voor zzp’er een must

De hele wereld gaat steeds verder met digitalisering en de makelaardij gaat daarin mee. Zelfstandige makelaars zonder personeel kunnen daar niet omheen. De eenpitter moet meegaan met de digitale ontwikkelingen, die flinke (tijds)investeringen vragen, anders neemt de kans op succes in deze concurrentiemarkt af. Het betaalt zich uiteindelijk terug in leads, klantvriendelijkheid en bedrijfsgemak.

Tekst • Judith Bakkers

Erik van den Bos Bos Makelaardij Schiedam


‘Voor een zzp’er is digitalisering onmisbaar’

“Als zelfstandig makelaar heb je geen collega’s, dus moet je ervoor zorgen dat je je informatie dermate goed op orde hebt dat dit voor jezelf inzichtelijk is en blijft. Ook als er van verschillende kanten veel informatie op je af komt. Want dat is de dagelijkse praktijk op een (klein én groot) makelaarskantoor. Nadat je een nieuwe koopwoning online hebt gezet, kun je honderden reacties krijgen via social media, je eigen website en andere sites waar je aanbod op staat. Met een goede gedigitaliseerde werkomgeving kun je al deze reacties goed vastleggen, zodat je adequaat kunt reageren zonder klanten te vergeten of onnodig dubbel werk te doen. Hoofddoel is je opdrachtgever optimaal bedienen, maar ik wil ook alle klanten eerlijk en serieus benaderen. Ik werk hiervoor met geautomatiseerde mails met een persoonlijke touch, dus niet uitsluitend ‘digi-taal’. Digitalisering is ook van groot belang in de voortgangs- en interne controle. Door handig gebruik te maken van beschikbare middelen, kun je jezelf continu blijven informeren over de voortgang van je dossiers en controles op je bedrijfsvoering inbouwen. Onmisbaar.” Meer over Erik van den Bos op LinkedIn

Gerda Kosmeier Kosmeier Makelaars Baarn


‘Aandacht is key, digitalisering is bijzaak’

“Het is niet zo dat je als zelfstandige meer of minder moet meedoen met de vooruitgang. Qua digitalisering doe ik wat nodig is. Ik ben aangesloten bij VBO en werk met hun crm-systeem. Ik zet mijn woningen op funda met teksten, foto’s, 360° foto’s, een echte videofilm (dus geen diashow), 2- en 3D-plattegronden en heb een eigen website. Ik onderscheid mezelf echter door mijn persoonlijke aanpak. Ik ga naar mensen toe, neem de tijd en ben echt betrokken. Geen online gesprekken van 20 minuten, e-mail marketing, irritante nieuwsbrieven, chatbots, blogs of gedigitaliseerde bedrijfsprocessen. Ik ben goed georganiseerd en heb per klant een ordner (alles achter slot en grendel). Die neem ik mee naar de klant, zo heb ik alles bij de hand. Ik geef bezichtigers vooraf een brochure, om bij de koffie nog eens goed na te lezen. Mensen die zelf heel digitaal leven, zoals starters of ict’ers, vinden mijn aanpak verfrissend en prettig. Ze krijgen mijn volle aandacht, want ze vertrouwen de verkoop van hun dierbaarste bezit aan mij toe. Dat onthouden klanten.”

Meer over Gerda Kosmeier op LinkedIn

Floortje Schouten Floor Real Estate Hilversum


‘Als je niet digitaal gevonden wordt, is dat een ramp’

“Het is onmogelijk om digitaal niet zichtbaar te zijn als makelaar. Potentiële opdrachtgevers moeten mijn makelaarskantoor kunnen vinden. En hoe gebeurt dit voornamelijk? Digitaal! Niet alleen potentiële opdrachten maar ook lopende opdrachten vergen digitale ondersteuning. Dit zie je bijvoorbeeld terug in digitale brochures, online afspraken en virtuele bezichtigingen. Ik zie dit niet als een extra (tijds)investering, ik zie dit als iets wat wij kunnen doen om onze dienstverlening nog makkelijker en toegankelijker te maken. Als de digitale systemen goed ingesteld staan, win je hier zelfs tijd mee. Via mijn brancheorganisatie VBO werk ik met Kolibri CRM. Een alles-in-één systeem waarmee je kosten bespaart. Hierin kun je alles digitaliseren, van afspraken tot brochures. Ik geloof dat ouderwetse offline marketing via kranten en borden ook nog steeds werkt, maar dat online marketing veel kan betekenen in de makelaars- en vastgoedbranche. Dit is voor een zelfstandige makelaar lastiger dan voor grotere kantoren met enorme marketingbudgetten. Maar dat het noodzakelijk is, is zeker. Als je niet gevonden wordt op Google als bedrijf is dit een ramp en leidt het tot minder leads.”

Meer over Floortje Schouten op LinkedIn

Martijn Luring Makelaardij Luring Oude Pekela


‘Digitaliseren gaat niet boven persoonlijk contact’

“Vroeger kwamen de klanten gezellig op kantoor om samen met de makelaar een geschikt huis te vinden. Dat is helaas niet meer. Je moet met je tijd meegaan. Zonder website en digitale agenda maak je het jezelf wel erg moeilijk in onze branche. De makelaarswereld wordt niet alleen sneller, maar ook complexer. Er worden steeds hogere eisen gesteld en als makelaar moet je daarin mee. Bijvoorbeeld door het nieuwe taxatierapport. Ik vond dat ik zelf goed en voldoende vlot kon taxeren. Maar met de nieuwe taxatie-eisen die eraan komen, ben ik overgestapt op een taxatieprogramma waarmee ik met een iPad de woning opneem. Anders kost het me veel te veel tijd. Corona heeft de digitalisering een zetje gegeven. Ik houd niet van online tekenen, zelfs niet in coronatijd, maar als een koper ziek is moet ik er toch aan. Het is wel een uitdaging om al die systemen onder de knie te krijgen. Ik ga nog steeds bij mensen langs voor de intake en bezichtigingen doe ik ook fysiek. Persoonlijk contact blijft heel belangrijk. De rest is ondersteuning.” Meer over Martijn Luring op LinkedIn

Breng uw stem uit via Vastgoedactueel.nl/poll

Deel dit artikel: