Duurzame houten woningen in Silvolde


Wonen tussen rivierduinen

tekst: Rens Groenendijk

foto: MIX architectuur

De ramen van de woningen zijn kamerhoog, zodat de bewoners goed van het uitzicht op de duinen kunnen genieten

Eigenlijk is het best een romantisch verhaal. In Silvolde maakt een lelijke buizenfabriek plaats voor de prachtige nieuwe woonbuurt Rivierduinen, met 39 appartementen en 20 grondgebonden woningen, duurzaam gebouwd van hout. De bewoners moeten elkaar als van oudsher de helpende hand gaan toesteken: het Achterhoekse noaberschap is hier van toepassing.

Van het fabriekscomplex blijft één hal staan, die gaat dienen als gemeenschapsruimte voor de bewoners, die er gereedschap voor de naastgelegen moestuin en plantenkas kunnen bewaren, hun fiets repareren, musiceren en samen een kopje koffie drinken of barbecuen. Studio Westgeest ontwerpt de hal.

Hoe zit het met de rivierduinen? In de laatste IJstijd (ruim 10.000 jaar geleden) ontstonden door verstuiving duinen aan de oevers van de Oude IJssel. Begin jaren 60 van de vorige eeuw zijn ze afgegraven, om plaats te maken voor een buizenfabriek.

Het oude rivierduinlandschap wordt in ere hersteld, volgens een ontwerp van Studio Nico Wissing. De huizen komen daar middenin te staan. De ramen van de woningen zijn kamerhoog, zodat de bewoners goed van het uitzicht op de duinen kunnen genieten. In het glooiende landschap van de rivierduinen is voldoende plek om hemelwater te bufferen en te laten infiltreren. Groendaken boven de terrassen houden water vast.

Naar verwachting begint de bouw in het eerste kwartaal van 2022. Het kan snel gaan, want de huizen worden prefab gemaakt door Barli Bouwsystemen in Uden en in elkaar gezet door Constructiebureau Landerd. Ze zijn ontworpen door Mix Architecten. Opdrachtgever voor het project is Groenvast Arnhem. De verkoop is in handen van Open Makelaars.

Deel dit artikel: