LEREN VAN
Makelaars met podcasts
Gesprekken met interessante mensen, kennis en informatie delen met wie het wil horen – een podcast is daar een eigentijdse manier voor. Nog maar weinig makelaars hebben dit medium ontdekt. Drie van hen vertellen waarom ze er enthousiast over zijn.
Tekst: Elsie Schoorel

Stefan van Dijk Popma Makelaars Leeuwarden
‘We geven de woningzoekenden een stem’
Makelaar Stefan van Dijk vertelt dat Popma Makelaars een social media strategie heeft waarin kennis delen een van de pijlers is. Zijn kantoor ging voor podcasts de samenwerking aan met studenten. “Ik luister zelf regelmatig naar podcasts, bijvoorbeeld als ik in de auto zit; het leek me aardig om klanten op die manier te informeren, maar ook woningzoekenden en eigenlijk iedereen met interesse in de woningmarkt. Ervaringen delen; het is voor ons iets extra’s dat we bieden om mensen te informeren. Studenten communicatie Via-via kwam ik in contact met NHL Stenden Hogeschool. We hebben eerstejaars studenten Communicatie, media en design gevraagd om podcasts te maken als opdracht. De studenten kregen de leiding; zij verzorgden de techniek, het mixen, en namen de interviews af. Zij hebben ook de onderwerpen bedacht. Wij bespraken die met ze en zochten de gasten erbij, met name gericht op onze regio. Inkijkje in de makelaardij Je kunt veel vertellen over wat je als makelaar meemaakt; dat was onze hoofdinsteek: mensen een inkijkje geven in de makelaardij. Daarom nemen mijn collega Hans Henkes en ikzelf deel aan het gesprek. Van de gasten kregen we uitgebreide feedback, dat is ook het interessante eraan: we geven de woningzoekenden zo een stem. Zo hadden we in de eerste aflevering een starter op de woningmarkt aan het woord. En hadden we een aflevering waarin ‘wel of geen makelaar in de arm nemen’ het thema was. Daarbij gingen we in gesprek met iemand die veel ervaring met makelaars kon delen, zowel privé als zakelijk. Podcast niet langer dan een half uur We hebben er nu vijf gemaakt en gaan evalueren of we ermee doorgaan, wellicht met studenten van latere jaargangen of we laten het door een extern bedrijf doen. Ook gaan we misschien podcasts op locatie te maken, tijdens een bezichtiging of taxatie. Mijn tip: maakt het niet te groot: kijk wat er speelt in je eigen regio. En: twintig minuten tot een halfuur is wel het maximum wat mensen aankunnen.”
Benieuwd naar een gesprek over bezichtigingen?
Volg Popma Makelaars op LinkedIn

Jim Bouman Bouman Makelaardij Vlaardingen
‘Het hoeft niet op de NOS’
Vanuit Japan helpt Jim Bouman zijn moeder Ploni met de digitale marketing van Bouman Makelaardij. Sinds kort maakt hij wekelijks een podcast.
“Mijn drijfveer om te beginnen met podcasts was meer te weten komen over de makelaardij. Ik kwam er namelijk achter dat informatie over makelen moeilijk te vinden is. De makelaardij is een nogal gesloten wereld; men houdt de kennis binnenshuis. Ik dacht: dat kan transparanter. Via interviews in podcasts kom ik er zelf meer over te weten én bied ik de branche informatie. Podcast ook op YouTube Ik koos voor een podcast om het makkelijk te maken de informatie te consumeren. Veel makelaars zitten vaak in de auto; dan kun je een podcast beluisteren. Daarnaast heb ik er een video van gemaakt zodat deze ook op YouTube kan staan, omdat de meeste mensen op Spotify, Google Podcast en Apple niet gericht zoeken en op YouTube wel. Persoonlijk verhaal Ik interview naast makelaars mensen uit de marketing en IT. Ik begin altijd met de persoon zelf. Over hun carrière en de keuzes die ze gemaakt hebben. Vervolgens ga ik in op lessen die ze geleerd hebben. Van daaruit gaan we over op een specifiek onderwerp. Zoals technologie of een bepaalde dienst. Bijvoorbeeld hoe je meer mensen naar je website krijgt, hoe je nieuwe medewerkers snel inwerkt, hoe je de communicatie beter laat verlopen. Door info te delen, hoop ik dat ook andere kantoren hun producten en diensten verbeteren; zo kunnen we de gehele makelaardij naar een ander niveau brengen. Er zijn nu vijf podcasts online en ik heb er nog drie klaarstaan. Het idee is elke week een aflevering, dat is goed om te groeien. Het liefst zou ik het zelfs naar twee of drie keer uitbreiden. Eigen webcam Zo’n podcast is gericht op de lange termijn, om een merk op te bouwen. Je moet bereid zijn om minimaal een half jaar te investeren, zonder dat je direct meetbare resultaten ziet. De meeste makelaars hebben daar volgens mij het geduld niet voor. De kwaliteit hoeft niet superprofessioneel te zijn, het hoeft niet op de NOS. Ik doe het vanuit mijn eigen kamer, met webcam, en ik heb een bewerkingsprogramma. Producties hoeven dus echt niet duur te zijn. Mijn tip: probeer het eens uit!”
Tips over marketing & adverteren?
Volg Ploni Bouman op LinkedIn

Thomas Paardekooper Brantjes Makelaars Beverwijk
‘We willen een open gesprek’
Brantjes Makelaars heeft vernieuwing hoog in het vaandel staan. Een podcast is hot en onderscheidend. Dus nam marketeer Thomas Paardekooper het initiatief om Brantjes-podcasts te gaan maken.
“We brengen elk kwartaal een rapportage uit over de woningmarktcijfers, in pdf. Die gaat naar ontwikkelaars en naar mensen die zich hadden ingeschreven voor de nieuwsbrief. Dat werd wel goed gelezen, maar we wilden het in een format gieten waardoor het leuker zou worden om de informatie tot je te nemen. Zo kwamen we op het idee voor een podcast. Podcast altijd op locatie We zochten contact met een zelfstandig videograaf die helemaal thuis is in de techniek. We nemen het meestal op met drie camera’s, licht en meerdere microfoons. We nemen de podcast niet op kantoor op, maar op een toonaangevende locatie. Het eerste gesprek, met makelaar Jan den Adel en een hypotheekadviseur, was in een nieuwe horecazaak. Voor de tweede podcast hadden we Onno Hoes bereid gevonden, die het superleuk vond. Dit gesprek vond plaats in het Intell Hotel Zaandam. De volgende locatie wordt het gemeentehuis van Beverwijk; dan gaan we in gesprek met iemand van de gemeente. Over de IJmond en de visie op dat gebied. Niet te veel bewerken We investeren er tijd in. De voorbereiding kost tijd en op de dag zelf plannen we gemiddeld drie uur in voor de opname. Dan nemen we het script door en bereiden het gesprek voor. We scripten de podcast niet volledig, want we willen een open gesprek. Er wordt na afloop een intro en outro toegevoegd, maar we knippen niet in de fragmenten zelf.
Steeds meer views Naast YouTube verspreiden we de podcasts via Spotify, Apple Play en onze eigen site. Er zit een stijgende lijn in het aantal views. We hadden op YouTube bij de eerste podcast ongeveer 530 views en bij de tweede met Onno Hoes tegen de 1.000. We willen uiteraard veel meer, maar dat moet groeien. De reacties op LinkedIn en onze nieuwsbrief zijn enthousiast; men vindt het vernieuwend en goede info. Mijn tip: maak er iets eigens van. Als we elkaar gaan nadoen en iedereen vraagt Onno Hoes, haakt men snel af. Ik zou het regionaal maken; ga in gesprek met mensen binnen jouw werkgebied.”
Onno Hoes horen over de woningmarkt?
Volg Brantjes Makelaars op LinkedIn