
Vijf innovatieve apps en platforms
Digitale ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Op de woningmarkt trachten partijen vanuit diverse invalshoeken digitale oplossingen te brengen die de makelaar nét weer wat anders te bieden hebben. Vijf innovatieve apps en platforms op een rij.
Tekst • Judith Bakkers
‘App koppelt woningdata aan marktconforme prijzen, waardoor in real-time verbouwkosten worden berekend’
Trend 1: Verbouwkosten inzichtelijk in een app
De winnaar van de NVM Innovations Challenge was de Belgische App Setle. Een verbouwapp die de makelaardij wel eens een grote dienst kan bewijzen.
Oprichter en CEO Thibaut Nivelles werkte jarenlang in de verbouwbranche en zag dat woningzoekers weinig ervaring hebben in verbouwprojecten en het transparant krijgen van de algehele kosten. Nivelles: “Daardoor durven ze geen kluspanden te kopen. Erg jammer, ook voor de makelaar. Dat is nu verleden tijd. We ontwikkelden een app die de woningdata koppelt aan marktconforme prijzen, waardoor in real-time verbouwkosten worden berekend Erg handig voor makelaars en kandidaat-kopers.”
Alles bij de hand In België werken al honderden makelaars met deze app, die binnenkort ook naar Nederland komt. In de app zitten eveneens duizenden aangesloten aannemers, die met één druk op de knop benaderd kunnen worden. In de app vind je ook voor welke subsidies en premies de verbouwing in aanmerking komt. “Ook een duurzaamheidsplan, de investeringen en eventuele premies en subsidies worden binnenkort in de app toegevoegd. Zo heeft de makelaar alles bij de hand.” De jonge ondernemer: “We ondersteunen hiermee de makelaar als verbinder en adviseur.”


'Op termijn moet het hele taxatieproces digitaal kunnen plaatsvinden'
Trend 2: Tinder voor woningzoekers
Een date met een nieuwe woning? Dat kan snel gaan met de app Settle van Familie Beekhuizen Makelaardij in de Betuwe.
De app is vergelijkbaar met de populaire datingapp Tinder. Maar in plaats van mensen swipet de zoeker huizen naar links of rechts. Links voor afvallers, rechts voor favorieten. Favorieten komen in een lijst, met alle info per huis: adres, vraagprijs en de verkopend makelaar, die met een druk op de knop gebeld kan worden om een bezichtiging te plannen of een bod te doen.
Snel reageren Makelaar Henriëtte van Vessem bedacht de app twee jaar geleden om zoekers goed in kaart te brengen en hen optimaal van dienst te kunnen zijn. “Maar door de tendens van de markt is deze app bijna een must voor zoekers in onze regio”, ziet ze nu. “Zodra een woning wordt aangemeld in dataplatform Tiara in onze buurt, zetten we die meteen op de app.”
Zoekers kunnen meteen reageren. Dat gaat sneller dan met een mail in RealWorks, zegt Van Vessem. “En zeker sneller dan funda, want daar zit een verwerkingsvertraging in en dan ben je vaak te laat. Snelheid is vaak nog de enige kans om een huis te bezichtigen. Onze klanten zijn hier erg blij mee. Daarom willen we de app binnenkort uitrollen in heel Nederland.”
De app Settle is (nu nog) gericht op de directe omgeving van Zoelen en kosteloos te downloaden in de App Store, Google Play-store of op de website van deze makelaar.
Meer over Settle: - Bekijk de website - Op Facebook - Op Instagram
‘De oplossing van het woonprobleem ligt voor een groot deel in handen van de woningzoeker zelf’
Trend 3: Verborgen woningaanbod van medezoekers
Platform Cirkl zorgt ervoor dat woningzoekers ook hun eigen huis als aanbod opgeven. Verborgen aanbod dat alleen de zoekers op het platform kunnen zien. Hiermee wil Cirkl het woningaanbod in Nederland vergroten.
Zoekers hebben vaak zelf een koopwoning die ze nog niet op de markt willen zetten, uit angst dat ze zelf zonder woning komen te zitten. Met het nieuwe aanbod op Cirkl verdubbelt volgens Jeroen Wilhelm, directeur van Cirkl, het Nederlandse woningaanbod met circa 20.000 woningen per jaar. “De oplossing van het woonprobleem ligt voor een groot deel in handen van de woningzoeker zelf.”
Huis verkopen De zoeker moet zijn eigen woning te koop aanbieden op het beveiligde platform om het woningaanbod van mede-zoekers te kunnen bekijken. Op die manier wordt het werkelijke aanbod zichtbaar en komen meer mensen aan een nieuwe woning op korte termijn. Een out-of-the box oplossing voor de vastgelopen woningmarkt, met als voordeel dat investeerders en nieuwsgierigen geen toegang krijgen, aldus Wilhelm. Deelname aan Cirkl kan alleen via tussenkomst van een aan- of verkoopmakelaar. “De makelaar is een professionele begeleider en biedt bescherming in het aan- en verkoopproces”, aldus Wilhelm.
Meer over Cirkl - Bekijk de website - Op Facebook - Jeroen Wilhelm op LinkedIn


‘Door trends en ontwikkelingen in de huurmarkt zichtbaar te maken, helpen we vastgoedpartijen met het maken van belangrijke keuzes’
Trend 4: Huurdata voor vastgoedprofessionals
Realstats is een huurtegenhanger van Brainbay. Het woningplatform van Pararius en data-analysebedrijf Clappform stelt datasets en data-analyses ter beschikking aan organisaties met specifieke vraagstukken over de lokale huurmarkt.
Op het platform vindt de vastgoedprofessional een inzichtelijk overzicht van trends en ontwikkelingen op de Nederlandse huurwoningmarkt. Ook krijgt hij antwoord op vragen als: Hoe zullen de huurprijzen in een bepaalde buurt zich ontwikkelen? Aan welk woningtype is veel behoefte? Is een nieuwbouwproject op een bepaalde locatie de investering waard?
Datacombinatie Directeur Jasper de Groot wil met het platform vraag en aanbod bij elkaar brengen en het verhuurproces vereenvoudigen. “Data kan hierbij een belangrijke rol vervullen. Woningdata gecombineerd met zoekgedrag van meer dan 2,5 miljoen bezoekers van Pararius willen wij toevoegen aan onze data. Dat leidt tot interessante inzichten.” Realstats gebruikt eveneens data van andere gerenommeerde en betrouwbare databronnen voor kwalitatieve analyses, zoals van huurplatform Huurwoningen.nl.
De Groot: “Door trends en ontwikkelingen in de huurmarkt zichtbaar te maken, helpen we vastgoedpartijen met het maken van belangrijke keuzes. Zo kan er worden gebouwd waar de markt naar vraagt. Daarmee worden investeringsrisico’s zoveel mogelijk beperkt en huurders op hun wenken bediend.” Deze informatie is beschikbaar voor alle makelaars die bij Pararius zijn aangesloten.”
Meer over Realstats - Bekijk de website - Op LinkedIn
‘Het is dus echt een dienst voor de klanten van onze leden, maar de makelaar heeft hier ook profijt van’
Trend 5: Huizensite door financieel adviseurs
Eén van de nieuwste initiatieven werd eind september gelanceerd: huizenlinks.nl. Het is een initiatief van de grootste beroepsorganisatie voor financiële dienstverleners in het midden- en kleinbedrijf, CFD.
Op Huizenlinks.nl kunnen 4.000 aangesloten financiële adviseurs woningen van hun klanten zetten. Of een woning voor hun klant zoeken. Het is een extra verkoopkanaal voor hun verkopende klanten.
Van en voor financieel intermediairs Deze beroepsgroep kreeg te maken met klanten die hun huis wilden verkopen en aan de adviseur vroegen of ze kopers wisten. De financieel adviseur is vaak de eerste die hoort dat een huis in de verkoop komt. “Daarom besloten we als extra service voor de klanten van onze adviseurs een apart platform te ontwikkelen”, verklaart voorzitter van CFD, Edwin Herdink, zelf verzekeringsadviseur.
“Het is dus echt een dienst voor de klanten van onze leden, maar de makelaar heeft hier ook profijt van. We zetten de woningen online, met alle informatie en een link naar de verkopend makelaar. Is een klant geïnteresseerd, dan kan die de makelaar benaderen”, aldus Herdink. Een mooi, aanvullend kanaal voor makelaars die zelf financiële dienstverleners in huis hebben of daarmee samenwerken.
Meer over Huizenlink.nl - Bekijk de website
